» » PSD isi amaneteaza organizatia municipala: Stavarache a facut alianta cu „mafia pesedista”

Intr-o liniste aparenta, guvernata de interese economico-financiare subterane, liderii PSD Bacau pregatesc „desfiintarea” organizatiei municipale a partidului. Aceasta va fi oferita pe tava primarului Romeo Stavarache, aliatul din USL al pesedistilor. Conform unui plan convenit de Stavarache si Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, USL ar putea promova la alegerile programate pe 10 iunie o lista de consilieri locali proveniti, in exclusivitate, din PNL. Eliminarea municipalei PSD din calculele localelor are, in teorie, un scop precis. Târgul convenit pe ruta Stavarache - Benea vizeaza securizarea judetului de catre PSD. Daca intelegerea va fi implementata, lista consilierilor judeteni cu care USL va ataca alegerile locale va fi dominata de politicieni din PSD, in schimbul concesiei facuta la municipiu de social-democrati.
Alianta cu PSD, sub culorile USL, reprezinta un adevarat cartof fierbinte in mâinile sefului PNL Bacau, Romeo Stavarache. In februarie - martie 2011, exact acum un an, primarul Bacaului iesea in presa cu mai multe declaratii belicoase. Acestea incriminau conducerea PSD Bacau, mai exact pe deputatul Viorel Hrebenciuc, socotit de Stavarache drept capul unei presupuse mafii locale de sorginte pesedista. Aflat in corzi, Stavarache promitea la acel moment ca nu va preda Bacaul "mafiei lui Hrebenciuc". Penelistul plusa, decretând USL Bacau va prezenta la alegerile locale din 2012 liste cu candidati proveniti, in exclusivitate, din PNL. "Niciunul din oamenii lui Hrebenciuc nu va fi pe liste. Nu voi accepta ca acolitii lui Hrebenciuc sa ajunga pe liste alaturi de noi", urla Stavarache din toti rarunchii (n.r. - vezi articol: "Dragoste cu nabadai intre Hrebenciuc si Stavarache").
Cu prilejul Sfintelor Pasti din 2011, acelasi lider al PNL Bacau a impânzit judetul cu sute de mii de scrisori mizerabile, in care sefii PSD Bacau erau facuti cu ou si cu otet. Blânzi si aproape resemnati, liderii pesedisti n-au raspuns niciodata "jihadul" epistolar dus, in nestire, de Stavarache. 
Intre timp, taberele par sa fi ingropat definitiv securea razboiului, optând pentru o relationare pe baze economice. Reconcilierea s-a consumat având ca pretext colaborarea administrativa stralucita dintre Stavarache si Benea. Legati de mai multe interese de culise, cei doi sefi din administratia bacauana par sa dicteze, in acest moment, ritmul si rima functionarii USL Bacau (vezi articol: "PSD, gata sa se transforme intr-o anexa a PNL: Stavarache dicteaza in partidul lui Hrebenciuc prin Benea"). 
In calea "fericirii" social-liberale statea, insa, chiar stacheta ridicata, in martie 2011, de Stavarache. La nivelul politic, miza penelistului este data de ramânerea sa in USL, concomitent cu distantarea, de forma, fata de PSD-ul lui Hrebenciuc. Sa ne amintim, primarul bacauan a promis ca pe lista de candidati ai USL Bacau, la Consiliul Local, nu se vor regasi intrusi din sfera de influenta a lui Hrebenciuc. Ce era de facut?

Reciprocitate cu state vechi

In toamna lui 2011, cotidianul Desteptarea publica, pentru prima oara, date privitoare la târgul politic antamat intre Stavarache si Benea. Pornind de la ideea simpla ca sferele de influenta politica pot fi impartite "crestineste", Benea pare tentat sa lase municipiul de resedinta in "plata" lui Stavarache. La schimb, primarul Bacaului ii lasa mâna libera lui Benea in judet (n.r. - vezi articol: "Stavarache si Benea coc «reciprocitatea» pentru locale"). Deloc intâmplator, primarii care au mai ramas in curtea PNL sunt mentinuti "in viata" multumita unor alocari bugetare consistente, ordonate de seful Consiliului Judetean (n.r. - vezi articol: "O sedinta furtunoasa: Consiliul Judetean, asediat de primarii PDL"). Modul in care au fost impartiti banii CJ elucideaza mecanismul relatiei politico-administrative Stavarache - Benea. 

Primii 12, de la PNL

Potrivit unor surse din anturajul USL Bacau, lista de consilieri locali cu care Uniunea se va prezenta la locale va fi condusa de primarul Stavarache, urmat de 12 consilieri-candidati din PNL. PSD-ul e liber sa-si nominalizeze candidati pe lista USL de la locul 13… incolo. Surse apropiate PSD Bacau au dezvaluit ca prezenta pesedistilor pe lista de consilieri locali a USL este filtrata si de la pozitia 13. Astfel, social-democratii ar avea dreptul sa nominalizeze doar 2 candidati, unul dintre numele vehiculate fiind cel al lui George Bogatu, in prezent consilier local din partea PSD si apropiat al administratiei Stavarache. In acest fel, primarul bacauan va fi apt sa-si mascheze relatia cu PSD, componenta social-democrata din viitoarea lista USL de consilieri locali fiind ca si inexistenta. 
La judet, Benea se va consola cu o lista de candidati USL construita in jurul unui nucleu de 17-20 consilieri PSD. Ionel Floroiu, in prezent consilier local din partea PSD, se va muta la CJ, unde - dupa alegerile din 2012 - ar putea fi nominalizat la functia de vicepresedinte. 

REVOLTATI: "Niciun pesedist din municipiul Bacau nu va vota cu Stavarache"

Social-democratii care alcatuiesc "talpa partidului" sunt, in mod evident, nemultumiti de trocul gândit de Stavarache si Benea. Acestia sustin ca "amanetarea" organizatiei municipale reprezinta o "tradare" si ca PSD risca sa dispara ca formatiune politica din municipiul de resedinta. 
"Ei vând nu doar trecutul, nu doar istoria, ci si viitorul acestei organizatii. Sunt oamenii, pensionari, care si-au legat ultimii 10-15 ani de viata de acest partid. Acum sunt aruncati la cosul de gunoi. Niciun membru al municipalei PSD nu-l va vota pe Stavarache, chiar cu riscul excluderii din partid", a declarat un vicepresedinte al PSD Bacau. 
Nemultumirile acumulate in interiorul organizatiei municipale tind sa dea in clocot. La inceputul acestei saptamâni, consilierul local Nicolae Zaharia (PSD) a dat publicitatii un comunicat de presa in care l-a criticat pe Stavarache pentru modul in care a ordonat Politiei Locale sa blocheze rotile masinilor scoase la vânzare in parcarile publice din municipiu. "Este inadmisibil ca domnul Stavarache sa se comporte ca un ales pe viata, sa dea ordine abuzive politistilor de la Politia Locala Bacau (…) Nu ii cer domnului primar Romeo Stavarache sa faca parcari pentru bacauani fiindca a avut timp suficient opt ani de zile sa ne minta ca face astfel de lucruri! Daca ar fi fost capabil să faca parcari, acum nu ar fi dat ordinele abuzive pe care le-a dat", se precizeaza in comunicatul de presa semnat de pesedistul Zaharia. Surse din PSD sustin ca Zaharia risca excluderea din partid. 
Lucian Bogdanel

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO