» » “Vreau sa candidez pentru functia de primar la Onesti”

Interviu cu Mihaela Badic, primar al comunei Helegiu

- In 2004, deveneati cea mai tânara femeie primar din România. Cine era Mihaela Badic si de unde venea?
- Vin din satul Bratila, comuna Helegiu, o comuna frumoasa, cu oameni destoinici, dar mai presus de toate, locuitorii din Helegiu, am mai spus-o si o mai spun, sunt cei cei mai emancipati si inteligenti oameni, in conditiile in care s-au hotarât si au ales in fruntea comunitatii o tânara care nu spunea mare lucru, avea doar 28 de ani, veneam dintr-un sat, nici macar din centrul comunei. Nici eu nu stiu cum s-a intâmplat, a fost din partea mea si o doza de nebunie, cu sensul ei pozitiv, imi place sa cred, dar fara indoiala, acei oameni m-au facut ceea ce sunt, dintr-o fata simpla, un copil normal al unei familii modeste, cel mai tânar primar femeie din tara, o persoana publica, ca asta este primarul pâna la urma. 
- Spuneati si cu alta ocazie, am discutat si noi, campania pe care ati dus-o a fost atipica. Ce a insemnat in fond o asemenea campanie?
- Am considerat ca se doreste un alt mod de a se face administratie. Pornind de la acesta premisa, am incercat de la a-mi forma o echipa tânara (sigur, nu neaparat tineretea este un atu), dar aceasta a fost echipa mea, pregatita, toti aveam studii superioare, care contrapunea in mod evident cu ceea ce era atunci in comuna Helegiu. Am mers din casa in casa, am stat de vorba cu fiecare, le-am spus ce vrem, dar mai ales cum vom face. Poate si de aceea, oamenii au vazut in noi o alta alternativa. Oamenii aveau nevoie de un alt mod de a conduce, simteau ca trebuie sa aiba loc o schimbare. Sigur eram mai putin viciati, eram mai curati.
- Care au fost totusi punctele tari ale echipei dumneavoastra? Oamenii au nevoie si de certitudini, de promisiuni. Aveati de luptat cu ceilalti candidati, in primul rând, si poate cel mai important, cu electoratul.
- Culmea este ca nu le-am promis foarte multe, nimic spectaculos. Am avut un proiect, un program electoral, pe care ma uit si astazi si observ ca tot ce am spus atunci a prins viata dupa ani. Asta a fost si este foarte important pentru mine, dar si pentru oameni, chiar daca unele proiecte nu au fost inca finalizate. Am spus ca modernizez drumurile, am facut un drum, am facut doua, urmeaza al treilea. Am zis, impreuna cu echipa mea, ca ma ocup de tineret, am reusit sa fac un parc, am infiintat o echipa de fotbal, am construit un stadion, un camin cultural. Am avut evenimente nedorite in comuna, unele calamitati, am facut regularizari. Am transmis oamenilor incredere, dorinta de a câstiga si de a face ceva pentru ei. Este foarte important sa ai incredere in tine, incredere suficienta, e mare lucru sa poti transmite si oamenilor acelasi lucru. Daca ma intrebati acum, dupa acesti ani, nu cred ca am un raspuns de unde a venit cutezanta mea. Eu am simtit lucrul acesta, ca voi fi primar la Helegiu. Le spuneam colegilor mei din partid in 2002, când eram o pustoaica, ca voi fi primar. Atunci nimeni nu ma lua in seama. Aveam microbul din familie, tatal meu era seful filialei PNL din comuna, lucram la biroul parlamentarului Constantinescu, aveam ceva experienta. Acordul partidului si sprijinul pentru a candida au venit ulterior. Mi-am dorit foarte mult si ma ghidez dupa o sintagma, care imi place foarte mult: “Daca iti doresti ceva cu adevarat, tot Universul conspira in realizarea dorintei tale”. Ma vedeam in postura de primar, cu mult inainte de a fi, apoi lucrurile au decurs de la sine. 
- Nu ati spus-o direct, insa am inteles de la dumneavoastra ca ar fi o diferenta intre felul de a face politica, administratie intre femei si barbati. Cum argumentati?
- O sa spun din start ca nu consider ca femeile sunt discriminate, ele nu sunt reprezentate proportional. O sa spun tot din start ca nu sunt o feminista, insa nici un procent de 50 la 50 nu cred ca ar fi echitabil, de ce nu 70 la 30 in favoarea femeilor, de ce nu 55 la 45? Stiti cât este acum in România? Lasati ca nici in Europa nu stam mai bine. Exista, sigur ca exista o diferenta in a face politica intre barbati si femei. Pericolul este ca, la noi, femeile au inceput sa copie unii barbati, au devenit la fel de agresive, impulsive, dure, si nu cred ca acest lucru se asteapta de la ele. Femeia aduce in politica si sufletul, introduce in ecuatie in luarea unei decizii si sufletul, sentimentele. Ea este mama, sora, bunica, nu vreau sa jicnesc pe nimeni insa ea, pe lânga ratiune, adauga si putina feminitate. 
- Sunt de acord cu dumneavoastra, dar oamenii au probleme si asteapta rezolvarea de la primar, mai intra cu cismele pline de noroi, mai dau cu pumnul in masa. Ce se face atunci Mihaela Badic?
- Da, la inceput s-au intâmplat si asemenea lucruri. Nu poti sa rezolvi toate doleantele cetatenilor, sunt si situatii care necesita timp, unele nu sunt de competenta Primariei. Ceea ce am incercat si incerc mereu este ca oamenii sa plece lamuriti, mai linistiti din biroul meu. Depinde si de modul in care le spui ca “nu se poate”, am observat ca erau obisnuiti cu un alt mod de abordare in relatia cu primarul, iar eu, prin felul meu de a intelege administratia, am fost si sunt un om al argumentelor. 
- Când ati venit in Primarie spuneati ca nu v-ati facut planuri de viitor, nici pe plan profesional, nici in cel personal. Realitatea va contrazice.
- In ceea ce ma priveste, consider ca sunt lucruri care vin de la sine, iar eu mi-am propus sa fac ceea ce trebuie facut. Daca in 2002 am zis ca o sa fiu primar, asta simteam, am câstigat in 2004, din turul doi, fiind in mare parte un vot negativ la adresa fostei administratii. In 2008 a fost o confirmare, un vot pentru persoana, am câstigat din primul tur, cu aproape 80 la suta din voturile exprimate. Fac mereu ce trebuie facut.
- De ce a fost asa de important pentru dumneavoastra votul din 2004, spuneati ca ati plâns de fericire. 
- Da, am plâns de doua ori, atunci când am ramas fara mama si atunci când am câstigat alegerile. Ii doresc oricarui om sa aiba ocazia sa plânga de fericire, este un sentiment unic, s-a mai intâmplat o data, la un congres la Bucuresti, când discursul meu a fost aplaudat de câteva mii de oameni. Este adevarat ca nu ni se intâmpla de multe ori in viata acest lucru. Este superlativul unor momente din viata. 
- Cum vi se adreseaza cetatenii din comuna?
- “Domnisoara”, nici macar domnisoara primar. Este de ajuns, mie imi face placere si ma bucur. Mi-a placut foarte mult un lucru in prima campanie: toti spuneau “votam fata”. Nu-i un compliment?
- Au fost deosebiri intre cele doua campanii?
- Categoric. Eu nu aveam bani in 2008 decât pentru un singur tur, nici nu am luat in calcul un al doilea tur. Campania din 2008 a fost un soc pentru mine, cu trei episoade foarte urâte. Campania nu avea o miza foarte mare, eram primar in functie, care facuse ceva, teoretic aveam prima sansa, insa a urmat o campanie de denigrare foarte dura, pusa la cale de unii dintre contracandidatii mei, insa m-a imunizat si mi-am vazut de telul meu. In 2004, m-au lasat in pace, s-au batut barbatii intre ei, iar eu am câstigat.
- Sunteti acum imuna, pregatita, aveti experienta, am citit o informatie de ultima ora: ati declarat public ca doriti sa candidati la functia de primar al municipiului Onesti. Candidatura dumneavoastra arunca in aer USL, aveti deja, conform protocolului incheiat, un viceprimar la Onesti. Va veti confrunta cu o masina electorala numita Emil Lemnaru. 
- Depinde cum vreti sa vedeti lucrurile. Exista optici si opinii diferite. Unii spun ca prin aceasta decizie il ajut pe Lemnaru, deoarece as dispersa voturile Opozitiei. Sa-mi spuna si mie cineva: il ajut pe actualul primar sau voi coagula voturile impotriva lui? Ambele pot fi viabile sau niciuna. Eu nu am nimic personal cu domnul Emil Lemnaru, este dreptul meu sa candidez, ca al oricarui cetatean care nu are interzise unele drepturi cetatenesti. Sunt hotarâta sa imi incerc sansa, este decizia mea, nu este decizia partidului, am discutat aceasta problema cu presedintele PNL Bacau de ceva vreme, chiar in urma cu un an, insa, pâna la urma, partidul va fi cel care va decide cine va fi candidatul la Primaria Onesti. Cu privire la faptul ca as pune o grenada la edificiul USL, va pot spune ca atât timp cât Protocolul nu ne interzice sa candidam pe liste separate, nu cred ca ar fi o problema. La nivelul Biroului Judetean primarii au fost consultati cum vor sa candideze, iar cei mai multi au declarat ca vor pe liste separate, altii vor pe liste comune. Asadar, ce nu-i interzis, este permis. 
- In aceste conditii, este posibil sa fie si alte candidaturi. Care v-a fi decizia dumneavoastra?
- Este posibil, dar eu uit niciun moment ca sunt inca primar al comunei Helegiu, mai am foarte multe de facut si sunt convinsa ca mai am multe de spus in comuna pe care o reprezint. Sigur ca depind de decizia partidului. Mai sunt si alte optiuni. Eu sunt in PNL din 1996, am crescut aici, m-am format in acest partid, am fost sprijinita de acest partid si cred ca a venit momentul sa-i dau PNL-ului tot ce am obtinut in acesti ani. Cred, de asemenea, asa cum s-a intâmplat in 2004 si in 2008, ca voi obtine un rezultat bun si la Onesti. Decizia mea este luata, insa nu este si suficienta. 
- Sa inteleg ca ati putea candida ca independenta, in conditiile in care USL propune un alt candidat.
- Exista si aceasta varianta in calculele mele, dar imi place sa cred ca nu se va ajunge acolo, pentru ca ar putea fi interpretat ca fac jocurile cuiva. Este adevarat ca sansele mele ar fi mai mici, in conditiile in care PNL, PSD si PDL si-a desemna niste candidati puternici, cum este Valerian Vreme sau eventualul candidat al UNPR. Mai este suficient timp pentru clarificari.
- Sunteti un om cu multa experienta politica, in administratia locala. V-ati evaluat sansele, alegerile, se spune, vor fi comasate, daca nicio varianta nu va iese, ce v-a face Mihaela Badic?
- Nu vreau sa fiu parlamentar. Am spus-o si o mai spun. Scopul meu in viata este sa fac ceva care sa poata fi cuantificat, sa ramâna si sa se vada. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar asa vad eu lucrurile. Asta vreau sa fac la Helegiu, asta am facut pe unde am fost, nu vreau sa defilez pe podium in costum de baie. Eu am un scop serios in viata, nu vreau sa cad in derizoriu, nu candidez de dragul de a candida, când o fac, vreau sa ies invingatoare. Am sentimentul trainiciei: ne-a facut podul, drumul, caminul cultural, toate s-au construit pe timpul Mihaelei Badic. Nu credeti? Onestenii stiu multe lucruri despre mine, cei care nu stiu vor afla, multi stiu ca vor sa voteze altceva, pe altcineva, vor o alta politica, un alt fel de administratie. Din pacate sunt si colegi de-ai mei care au rezerve fata de intentia mea, mai sunt, putini ce-i drept, care spun ca eu sunt fata care vine de la tara. S-ar putea spune ca plec cu sanse mai mici, eu spun categoric ca nu. Daca intru in aceasta competie, voi câstiga, stiu ce pot si cât pot, nu-mi supraevaluez sansele. Si cel mai important, trebuie sa o spun, stiu ca sunt mai buna decât actualul primar al Onestiului sau la fel de buna ca Emil Lemnaru. Eu am incredere in mine si daca reusesc sa transmit si oamenilor aceeasi stare, inseamna ca mi-am atins scopul. 
- Sunteti vizibila in partid, vicepresedinte la nivel de judet, fost presedinte interimar la Onesti. Ce s-a intâmplat cu interimatul dumneavoastra la filiala din Onesti a PNL?
- S-a terminat. Nici nu mi se potrivea, atunci când esti presedinte, copresedinte intr-o alianta care nu functioneaza in parametri normali, nu poti sa te exprimi. USL nici nu stiu daca a functionat, eu insa zic ca nu a functionat in parametri normali. Intr-o alianta, daca nu reusesti sa ajungi la o intelegere cu partenerul, copresedintele, si nici nu poti sa te exprimi deoarece esti constrâns de un protocol, e bine sa iei o decizie. Am constatat ca domnul primar nu este un bun partener de dialog, mi-a fost foarte greu sa-mi insusesc niste decizii care loveau in electoratul liberal, iar unele contraziceau flagrant ideea de liberalism. Prin functie am girat aceste decizii si nu cred ca a fost cel mai bun lucru. 
- Ce tip de femeie apreciat in politica, imbracata la fusta si taior sau una moderna, curajoasa, mereu in pas cu moda?
- Genul Mona Musca, eu vorbesc de tinuta de om politic, nu judec comportamentul, moralitatea ei acum. Era foarte vizibila si un politician iubit, avea notorietate, acel fel de femeie om politic ar putea fi intr-o zi presedintele tarii. Imi plac persoanele puternice, insa nu-mi plac acele femei care isi ascund feminitatea, nu inseamna ca daca faci politica trebuie sa te masculinizezi, nu trebuie sa fii neaparat barbat, poti fi ferma cu manusi de catifea. Nu am modele, insa am doua persoane care m-au impresionat, este vorba de Evita Peron si Lady Diana, ele au marcat timpul si au fost iubite. Este mare lucru pentru un om politic sa fie iubit, adulat si respectat de popor. 
Pentru mine, un adevarat om politic este Vladimir Putin, emana forta, incredere. Are forta, domnule…Pentru un asemenea om, iti trebuie si o tara. V-am spus ca nu am modele, insa aceste profiluri de oameni politici le-as urma. 
Apreciez prietenia, am putini prieteni, in general atunci când incep un nou proiect, 90 la suta ma bazez pe mine, iar restul de 10 la suta il las pentru colegi, prieteni, cunoscuti. 
- Sunteti o persoana realizata, apreciata in comunitate, deja cu notorietate, insa nu prea devreme acasa. Cum ar trebui sa fie barbatul alaturi de care ati vrea sa va traiti in continuare viata?
- La fel de ocupat ca si mine, pentru a ma intelege. Nu sunt facuta sa stau la cratita, cum se spune. Sunt putine zilele din saptamâna când ajung acasa mai repede de orele noua-zece. Munca de primar, apoi sunt destule de facut la partid, sunt membra a Clubului Rotary din Onesti, unde organizam diferite actiuni exclusiv caritabile, avem multe proiecte si sunt mândra ca un asemenea proiect a vizat si copii din Helegiu. Mai urmez, de ceva timp si un curs de pregatire, doar vinerea ajung mai devreme acasa, daca nu este organizata vreo sedinta la partid, in Bacau. Este greru, dar ce-i usor pe lumea asta. 
- Printre meseriile pe care ati fi vrut sa le faceti am vazut ca va visati invatatoare, puscas marin, stewardesa. 
- Am vrut sa fiu puscas marin, a fost un moment delicat in viata mea si as fi vrut sa fiu ca un erou dintr-un film, puscasii marini reusesc sa depaseasca toate obstacolele, este metafora reusitei in viata. Am zis ca este suficient sa am structura genetica sa gândesc asa, insa puteam fi si educatoare (imi doream sa primesc martisoare), dar as vi vrut sa fiu si stewardesa, pentru ca puteam sa calatoresc, insa cred ca destinul m-a ales pe mine nu eu pe el. In tot ceea ce fac o fac cu credinta, imi place sa fiu un om bun. Nu multi au vocatia de a fi oameni buni. Ma gândesc ca fiecare dintre noi ar trebui sa schimbam in bine zilnic câte ceva. 
- Sunteti, observ, orgolioasa, nu este neaparat un defect, ce alte calitati mai are omul politic, cetateanul Mihaela Badic?
-Nu sunt orgolioasa, sunt tenace, sunt Taur, si când imi propun ceva, merg pâna la capat, chiar daca reusta vine mai repede sau mai târziu; sigur voi reusi. Sunt destul de analitica, imi calculez sansele de reusita in orice intreprind, uneori ma repliez, insa o data decizia luata, nu ma poate opri nimeni. 
- Domnisoara primar, cum sta PNL la nivel de judet, unele voci spun ca este din ce in ce mai putin vizibil.
- Nu am radiografia la nivel de judet si nici nu discut aceasta situatie cu presedintele. Rolul meu este sa-mi fac foarte bine treaba acolo unde sunt si sa nu aduc prejudicii partidului. Promovez, ma zbat pentru imaginea partidului, pentru ideea de liberalism. In ceea ce privesc strategiile, politicile, tacticile la nivel de partid nu stiu sa va spun prea multe, are cine sa se ocupe de ele. Daca ma intrebati despre alianta cu PSD si formarea USL, va spun ca nu a fost cel mai bun lucru care se putea intâmpla, rezultatele le vom vedea mai târziu, vom analiza daca a meritat sau nu a meritat acest compromis. Din punctul meu de vedere nu a meritat si nu merita. A fost o abordare pragmatica, s-a hotarât la nivel central, de sus in jos. Sunt convinsa ca daca s-ar fi pornit de jos in sus, aceasta alinata, uniune, nu s-a fi facut niciodata. De aceea, nu pot sa-mi dau cu parerea asupra situatiei PNL la nivel de judet. 
Pot sa va spun ce se intâmpla in Onesti, unde cunosc mai bine situatia. Avem acest protocol, care se ivoca uneori, insa protocol inseamna, am mai spus, dialog. Dialog inseamna negociere prealabila privind o hotarâre, o decizie, protocol nu inseamna ca trebuie sa ne aliniem cu totii, ridicam mâna si sa votam asa cum spune domnul primar Emil Lemnaru. A fost una din problemele cu care m-am confruntat eu. Din pacate, unii colegi au inteles ca trebuie sa ridice mâna in orice situatie si sunt catalogati PSD-isti, cei care au alta optiune sunt catalogati PDL-isti. In aceasta abordare, nimeni nu mai este liberal. Este exagerata o asemenea catalogare. Vedeti cum se privesc lucrurile din exterior? 
- Care sunt proiectele primarului din Helegiu, ale Consiliului Local pentru anul 2012? 
- M-as fi asteptat sa incepeti cu aceasta intrebare, deoarece, mai intâi de toate sunt primarul comunei Helegiu. Este functia cu care ma mândresc, este cel mai important lucru pentru mine si de aceea cea mai mare parte a timpului este canalizata catre oamenii din comuna si problemele lor. Avem multe de facut, din pacate, factori externi ne-au impiedicat sa realizam mai multe proiecte pe care ni le-am propus, cum ar fi o canalizare, un drum, o statie de epurare, o gradinita. Saptamâna trecuta am obtinut autorizatie pentru asfaltarea un drum comunal la Deleni, cât si pentru canalizare, lucrari ce vor fi finalizate anul acesta. Incepem o gradinita in satul Bratila, mai avem de ridicat un camin cultural intr-un alt sat.
- Ce spune tatal dumneavoastra despre munca pe care o faceti, despre functie, despre cariera, in ultima instanta despre drumul pe care l-ati ales? Seara mai aveti vorbitor, va critica, va lauda?
- Seara nu prea vorbim, eu vin târziu, discutam mai mult dimineata. Dimineata, in fiecare zi, imi curata masina, sa-l vedeti cu câta migala o face. Tatal meu este persoana pe care o iubesc cel mai mult in lumea asta si mereu ne gândim, eu si cei doi frati ai mei (ambii cu pregatire militara) ce putem sa mai facem pentru a-l multumi. Daca am reusit in viata, este in primul rând meritul lui. Dumnezeu l-a indrumat astfel ca dupa plecarea mamei sa ramânem uniti si sa facem ceva in viata. El s-a sacrificat pentru noi si noi ii multumim. Avem un tata extraordinar. 
Gheorghe Baltatescu


http://www.onestiexpres.ro/vreau-sa-candidez-pentru-functia-de-primar-la-onesti.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO