» » Ipostazele Spitalului Municipal Onesti

Recent, primarul Emil Lemnaru s-a adresat consilierilor locali onesteni pentru a le supune atentiei situatia de la Spitalul Municipal Onesti, el declarand ca “la aceasta institutie nu exista Consiliu de Administratie. Reprezentantii Consiliului Local sunt suspendati si activitatea este practic stopata. Ce vom face in continuare caci sunt probleme legate de bugetul Spitalului Municipal?” Si secretarul municipiului Onesti, Daniel Spanu, a mentionat ca “juridic, Consiliul Local Onesti nu are niciun reprezentant la Consiliul de Administratie al Spitalului Municipal”. Consilierul democrat-liberal Gh. Ene a evidentiat faptul ca “nu se poate lua nicio hotarare, fiind un proces pe rol. Sunt niste pozitii divergente cu pareri «pro si contra» si asteptam o hotarare a instantei de judecata iar apele se vor limpezi”. O interventie mai putin scontata in aceasta dezbatere a avut primarul Emil Lemnaru, care a declarat ca “situatia «Consiliului de Administratie» de la Spitalul Municipal este similara aceleia cand cineva (Mircea Geoana - n.r.) nu voia sa plece din fotoliul de presedinte al Senatului”. Termenul din 28 noiembrie al procesului aflat pe rol a fost amanat pana la 28 februarie 2012. Motivatia instantei pentru aceasta amanare a fost ca “«suntem in reorganizare», pentru ca intra in vigoare noul Cod de proceduri civile”.
Consilierul local democrat liberal Gelu Panfil “a dat replica” la aceste accentuari, mentionand: “Ma bucur ca Administratia locala se apleaca asupra Spitalului Municipal, insa sunt flatat si costernat ca se discuta despre persoana mea. Trecand «la chestiune», mentionez ca Spitalul Municipal Onesti are Consiliu de Administratie. Au fost sedinte ale acestui consiliu in luna septembrie, am avut o intalnire cu conducerea spitalului. Toate actiunile mele sunt in conformitate cu legea. Vom convoca o noua sedinta a Consiliului de Administratie a spitalului si daca primarul Emil Lemnaru va considera sa fie sabotata aceasta sedinta, vom vedea masurile pe care le putem lua”. Consilierul local Vasile Munteanu (social-democrat) i-a atras atentia lui Gelu Panfil ca se afla “intr-o eroare de interpretare a legii”, subliniind si faptul ca “ceea ce s-a facut este o ilegalitate, cu sprijinul Prefecturii Bacau”. In sprijinul “chestiunii de legalitate” consilierul Gelu Panfil a evidentiat faptul ca “trebuiau date doua hotarari ale Consiliului Local in situatia numirii reptrezentantilor acestuia in Consiliul de Administratie al spitalului; prin una se putea cere suspendarea iar prin alta numirea unor alti reprezentanti, lucru ce nu s-a intamplat. Astfel singura hotarare data se suspenda in integralitatea ei”. La blocajul acestor interventii primarul Emil Lemnaru a declarat: “Consilierii sunt reprezentantii politici in Consiliul de Administratie al spitalului, ei nu au contract de munca la aceasta institutie. Chestiunea actuala nu e legala intrucat chiar consilierii democrat-liberali a votat numirea unor noi reprezentanti in Consiliul de Administratie al Spitalului Onesti”. In timp ce consilierul Cetean Balanica Mircea a declarat ca “noi ne subordonam hotararilor Consiliului Local”, consilierul Ioan Negoita a mentionat ca “hotararile luate la sedintele Consiliului Local trebuie sa fie respectate de catre cetateni”. Tot din randul consilierilor locali social-democrati, Gheorghe Ciobanu a invocat faptul ca “este o stare de incordare si «brambureala» cu Consiliul de Administratie al Spitalului Municipal” iar Gelu Panfil i-a reprosat acestuia ca “arunca acuzatii, asa cum a mai facut”.

Un orizont nou

In timp ce in Consiliul Local sunt atatea dispute generate de Consiliul de Administratie al Spitalului Municipal Onesti, la aceasta institutie medicala, in cursul zilei de vineri, 9 decembrie, s-a aflat dr. Cristian Dan Eremia, secretar de stat la Ministerul Sanatatii. Insotit de managerul Spitalului, dr. Doru Androne, de consilierul local Gelu Panfil si de alte cadre medicale, dr. Cristian Dan Irimia a vizitat Maternitatea onesteana, aici urmand a se executa modernizari printr-un program de finantare al Bancii Mondiale. “Pentru realizarea lucrarilor cuprinse in cadrul programului situatia de la Maternitatea Onesti este convenabila si speram ca peste un an toate lucrarile sa fie executate. Acest program derulat impreuna cu Banca Mondiala a inceput in anul 2002 si in decursul timpului a fost nevoie de refacerea de 2-3 ori a documentatiilor tehnice. La Onesti este o investitie de buna calitate pentru ca Maternitatea de aici are oamenii profesionisti care pot sa o deserveasca”, a declarat dr. Cristian David Eremia. El a amintit ca prin aceasta vizita a raspuns unei mai vechi invitatii a lui Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, precizand chiar faptul ca “ne-am zbatut impreuna ca Spitalul Municipal Onesti sa fie clasificat in gradul III”. Consilierul local Gelu Panfil a declarat ca “este un deziderat mai vechi amenajarea si modernizarea Maternitatii Onesti, proiectul Bancii Mondiale fiind blocat destul de mult timp. Este unul din obiectivele pe care ni le dorim a fi implinite. Imi pare rau ca am ratat proiectul cu informatizarea Spitalului Municipal Onesti. La nivelul Ministerului Sanatatii avem tot sprijinul si ar fi foarte bine ca sa obtinem si sprijinul autoritatilor locale onestene”. Asa cum dr. Cristian David Eremia a mentionat ca “trebuie cautate solutii pentru relansarea programului de informatizare a Spitalului Municipal Onesti care va fi necesar in cel mai scurt timp, fiind mare nevoie de aceasta informatizare”, multi onesteni considera ca “trebuie sa mai fie gasita” o modalitate de rezolvare a situatiei Consiliului de Administratie a acestei institutii medicale, care este una dintre cele mai mari din judet. Locuitorii municipiului considera ca, lasand “lupta orgoliilor”, trebuie sa fie sprijiniti cei care se implica activ in problemele cu care se confrunta aceasta “uzina a sanatatii” de pe Valea Trotusului.
Ion Moraru


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO